Topfeessies

Heppuut gehoord? De koning was in Dordt. In ons Hof. Voort feessie van de “Ode aan de synode” . U weet wel. Dasse de bijbel na potdorie toch de nodige eeuwe eindelijk es in gewone werkmanstaal ginge vertale. En dasse die Van Oldenbarneveldt toen eindelijk es een koppie kleiner konde make. En dat Hugo de Groot niet wis hoe snel ofdattie het land uit mos komme. Dat feessie, ja.
En dat mog wat koste, hoor! Sodeballe. Protokolle van hier tot kweetnie waar. De halve stad belegerd. Maar dan hejje wel een leuk plaattie van onze eigen kliek hotemetote naast koning Alex. Opt sjoernaal int ganse land. Helemaal top.

Enne, heppuut gehoord? Vlakbij datzelfde Hof gaan ze een leuk standbeeld neerkwakke van Willem De Zwijgerd, voorvader van koning Alex. Niet dattie hier iets te zoeke hep, maar zoon beeldje kost een arrem en een been en wij krijgennet mooi voor nop! Daar zouwe zelfs die zunige De Wittjes nooit over kenne zeure, toch? En je kennet zòòò leuk onthulle als Dordtse bobo zijnde. Effe snel wat peperdure protokollekes in mekaar draaien, blik sekjoeretie ope trekke. Dat kost dan weer wel wat, maar, hé, de De Wittjes zijn dood en zo komme die regentekoppe toch mooi weer effe overal op de deurmat te legge. Niet dan, waar toch?

Enne, heppu ook gehoord dat De Passie met Pase naar Dordt komp? U weet wel. Dan zeulen ze al smartlappe lallend zo’n dertig kilo aan tl-buize door een select stukkie stad (mij lijk een tochie van De Koloriet naar De Buitenwacht via het Movado-terrein heel aardig, maar dat zallet wel nie worde). Mojje wat voor over hebbe. We make een leuk budgetje en knalle daar nogges vier keer overheen, maar dan hejje ook hele boeke vol protokolle en op elke Dordtenaar een scherpschutter. En bovenal: mag onze lieve heer ookes met Dordts glorie op de foto.

Enne, o ja, ook dit jaar geen Sinterklaasintocht over de Brouwersdijk. Hoe of dat Klaas op die knol vannum vanuit de stad in Crabbehof terecht komp, dammag Joost wete. Maar niet meer zoas vroeger over de Brouwersdijk dwars door Krispijn heen. Want das harstikke gevaarlijk en daar komp veuls te veul gedoe bij kijke. Oftewel: heul duur. Dus: weggeprotokolliseerd. Tegelijk met braderieën en zo nog wel het één en ander aan leuke wijkdingetjes met niet genoeg eksposjeur.
Hale ze potdorie toch hooguit De Stem van Oud-Krispijn maar mee.

Crispijn van Outgaerden
De Stem van Oud-Krispijn, 5-2018

Columns uit wijkkrant De Stem van Krispijn

%d bloggers liken dit: