Stoepslaai

Lopie wellis door de wijk? Gewoon effe kuierlatte door de buurt? Glure bij de bure? Pussoonlijk doe ik eigentlijk nie anders, dag in dag uit en wattudoet dagameniejan, maar toch…

Ziet u dan ok al die dichtgetegelde voorperrekies bij de huize? Al die gladgestreke geasfalteerde waterdichte steriele nutteloze grauwe kouwe lege klikovlaktes voor fietswrakken die zelui voor hun deur hebben angelegd? Mense, wat is dat lilluk!!! Ja, met drie uitroeppegels, sooo lilluk.

Waarom ofdat zelui dat doen, daar gaatet mij nu effe om. Hoe haal je het in je kleinhoofd om zoiets lilluks an te legge over een praggetig stukkie natuur. Jazekers, echwel, onder ieder steentie leg een stukkie strand, mense, knoop dat goed in je flappies.

Assie nouwes hier en daar een tiggeltie lich. Wat hou je dan over? Vijf, zes hele kleine stukkies perrek. Bitje zwarte aarde, binne een paar slaaitjes zaaie in een bakkie. En dan elleke week zoon plantie innen perrekie jasse. En een weekkie of vier vijf vedder heppie gratis en voor nop een lekker kroppetie slaai. Hoef je zowat geen moer voor te doen. En dat asset meezit van de lente tot in de herfs.

Of gooiter wat veldblommezaad in. Hejje geen omkijke na. ‘t Is kakke zonder douwe. Voor de bijchies, de vlinderties en de hommelties. Kleine moeite, stad gered.

Want met die dichtgestoepte tuinties van zelui ken de rege niet weg, wordt de loch niet schoon en kenne de beessies niet leve.

Tegen die gladgetegelde rotstoepies, daar ken geen stad tegenop, weetudah? Wegturmee!

Enne kennu dat lappie grond tusset spoor en de Krispijnse Weg? Pussoonluk vinnik dat wel so ongelofeluk louw, joh. Schitterend gewoon. Welnu, daar hebbe ik emme matties bekant alle tiggelties is effe gelich toen we is een keer tijd over hadde. En tis munnun pottie mooi geworde daaro. Kben der helegaar verlief op. Wat? Kwoon der zellefs. Op een bankie. Innet Weizig.

Ja mense, as we nooites voor elve gaan schijte, dan gaatet nogges helemaal fout. Dus wat die goeie ouwe Crispijn betref: weg met die tiggelties, allemaal an de stoepslaai.

Uw eigenste
Crispijn van Outgaerden

De Stem van Krispijn 2019 #2

Columns uit wijkkrant De Stem van Krispijn

%d bloggers liken dit: