Krispijn kleurt Van Gogh

Ooit was ik de trotse eigenaar van mijn eigenste kroegje, op de hoek van de Brouwersdijk en de Spuiweg, nu Krispijnseweg. Dat heette toen nog heel chic een ‘uitspanning’. Ooit werd hier, in het hart van Krispijn het ‘Teekengenootschap Pictura’ opgericht. Jawel, in mijn kroeggie en in uw wijk.

In de eerste maanden van het jaar des heren 1877 zag ik hem geregeld lopen over het Boonenpaadje of over de kolenweg richting kerkhof. Soms in gezelschap, maar vaker alleen.

Een eenzame figuur met de neus richting aarde. Schoorvoetend kwam hij vooruit. Stond dan een poosje te staren en liep even traag en met afgezakte schouders weer terug naar het station, en vandaar verder de stad in.

Hij is hier één keer binnen geweest. Op een sombere dag met motregen uit een laaghangende zware hemel. Ik zie hem nog zitten bij het raam. Toen ik het bestelde bier bracht, hoorde ik hem zacht in zichzelf mompelen:

‘Verdomme Maris, zou je gelijk hebben? Kan ik echt niet schilderen? Moet dat nou, dominee? Jeetje!’ En dergelijke wartaal.

Voorovergebogen krabbelde hij ondertussen wat met een potlood op de achterkant van een bierviltje. Hij deed dat met intensieve krampachtigheid, waarbij het vuur hem uit de ogen schoot.

Lang bleef hij niet. Toen hij klaar was met z’n gekrabbel, vatte hij zijn glas en sloeg het in enen achterover. Hij legde wat duiten op de tafel en stond op.

‘Allemaal flauwekul’, sprak hij, terwijl hij zijn jas aan deed, zijn hoed opzette en een zwaar rollende boer liet.

Voor hij de deur uit liep, draaide hij zich om naar de toog:

‘U heeft hier een schitterende uitspanning. En zo mooi gelegen in het eeuwige en onverwoestbare Hollandsche landschap. Moge het blijven zoals het is! Gegroet.’

Het bierviltje heb ik nog. Kijk, zo zagen de stoelen in mijn gelagkamer eruit.

svoc2017-7

De rest, tja, de rest is weg. Kroeg, landschap. Van Gogh. Allemaal poerum.

Crispijn van Outgaerden
De Stem van Oud-Krispijn, 1-2017

Columns uit wijkkrant De Stem van Krispijn

%d bloggers liken dit: