Electorale zuivering

Kweettet zonennognie. De stad mot groeie. Zegge ze oppet stadhuis. En in de media. Zelfs Thies zegget in ze columns in de krant. Maar kweettet zonennognie.

En allereerst snap ikket nie. Want as je nou wil groeie, waarom sloop je dan eerst hele stukke Krispijn?

Kennu de Louis Apolweide? Jaaaaren geleje was dat een tof wijkkie vol gezellige woninkies. Die ineens allemaal plat moste. En alle gezellige Krispijners die daar woonde? Weg! Asdat vanwege heul, heul mooie bouwplanne voor veul, heul veul minder woninkies op de vrijgekomme grond. Maar ja, toen ware ineens de centen op. En sindsdien, dalles menne kale kont.

Patersweg. Paar honderd woninkies plat. Effezoveule Krispijnse gezinnekies met een oprotpremie allemaal poerum. Eén moers kont. Jarelang leg daar gewoon een weiland. En dan bouwe ze daar nu heul veul minder eengezinsdoze voor in de plaats.
Met ellek ze eige laadpaal, dat dan weer wel.

Da’s geen groei; da’s krimp. Punt. Maar zo bejje as gemeente en as woningbouw wel mooi af van een zootje misschien wel iets te gezellige en ook soms een pietsie krapkasserige Krispijners. En daar krijggie dan, net as in de rest van Dordt, een stel hypotheekaftrekkende leasebakkers voor in de plaats. Fijn voor B&W want bij verkiezinge is dat nou net de electorale doelgroep van de huidige club regente. Maar of die nou veul bijdraag tot sosiale koheusie in Krispijn? Kweettet zonennognie.

Weettu, voor elleke gezinsdoos met laadpaal vier Krispijnse woninkies naar de mallemoer. En komme der juist niet steeds meer alleenstaande jonchies en ouchies bij? En steeds meer stelle waarvan de kinnechies de deur uit benne? Volgens mij staat Krispijn vol met laagdrempelige tiny housies voor net dìe groepen. Gooi et daar es op! Mep die ouwe huizies niet plat. Knap ze op! Nieuwe raampies, beetje iso-schuim, stadskacheltie, zonnepaneeltie. Klaar.

De wijk werd destijds opgezet voor de sosiale emansipaassie van de bewoners: ope en op mekaar gericht. Dat maak Krispijn nou net zo mooi. Houwe zo, zeggik!

Weettu, kweennie. Hoezo, ellek huis ze eigen laadpaal? Bejje belakketoot. Plant liever een boom!

Crispijn van Outgaerden
De Stem van Oud-Krispijn, 4-2018

Columns uit wijkkrant De Stem van Krispijn

%d bloggers liken dit: