De triangulaire optimist

Puienprijs. Ooit van gehoord? Zo’n typische binnensteedse hebbelijkheid. Geven ze een prijs voor het zoveelste gammele krotgeveltje.
De zeer vakkundige schoonheidscommissie van de Dordtse puienprijs was met klem verzocht zich te beperken tot bij voorkeur meer dan 200 jaar oude troep in het stadscentrum. Anders hadden die opgepimpte krotpuien daar geen schijn van kans gehad. Dan was Crabbehof er fluitend met de prijs vandoor gegaan. Het zij zo!

Wat mij persoonlijk betreft zijn de mooiste geveltjes trouwens te vinden in ons eigen Oud-Krispijn. Jazeker.

Kent u de gevel die in de puienwereld bekend staat als de ‘Krispijnse triangulaire optimist’? Want zo heet deze voor onze wijk zo kenmerkende pui. Je herkent hem uit duizenden. En gelukkig hebben we er nog een fiks aantal van.

Onze Krispijnse triangulaire optimist is immer opwaarts georiënteerd, vol van dat voor u en mij zo geheel eigen en vanzelfsprekende, luchtige, vrolijke, deugdzame en rondborstige Krispijnse volksoptimisme.
’t Is niet anders. Zo zijn wij nu eenmaal.
De gebruikte bakstenen liggen welhaast wulps per laag een halve lengte verschoven ten opzichte van die van de onderliggende laag. Stabiliserend en speels tegelijkertijd. Enig toch?

Bij de meer gedurfde exemplaren zien we soms onverhoeds warempel een echt raam in de muur. Met heuse luxaflex. Gewaagd, denkt u, maar wees gerust: dat zit te allen tijde op inbraakvrije hoogte. Schitterend, niet?

Geveltje

Tot slot nog een geheimpje over deze gevel: voor elke Krispijnse triangulaire optimist geldt: wanneer u de afstand van nok tot dakgoot met zichzelf vermenigvuldigt, dan krijgt u steevast de som van enerzijds het kwadraat van het hoogteverschil tussen nok en dakgoot en anderzijds dat van de horizontale afstand van dakgoot tot nok. En dat geldt zowel voor de linker- als voor de rechterhelft van elke Krispijnse triangulaire optimist! Ik daag u uit: doe de proef!

Crispijn van Outgaerden
De Stem van Oud-Krispijn, 5-2017

Columns uit wijkkrant De Stem van Krispijn

%d bloggers liken dit: