Blafmans en de stilte

Het is een wandeling voor luie mensen. Echt. Niet meer dan een straatlengte. Dat is het nieuwste en alleraardigste parkje van Dordrecht. U kunt het vinden achter de behuizing op het noordelijkste stukje Zuidendijk, op de plek waar ooit de Laan der Verenigde Naties onnodig breed lelijk lag te zijn. Daar ja, waar onlangs nog kunstwerk De Schapenkoppen een plekje heeft gekregen.

Struinen deed ik er. Baladeren. Kuieren, drentelen, slenteren. Natuurlijk vooral bij mooi weer. Een heerlijk en nog vrijwel onontdekt stukje verse natuur. Kijkt u maar op deze foto:

svoc2016-5

Mooi nietwaar?

Mij kwam echter ter ore dat aanpalende bewoners van dit stukje idyllisch Dordt inmiddels er allang niet meer zo blij mee zijn, dat het voortrazende verkeer niet meer vlak langs hun slaapkamers dendert.

In plaats daavan schijnen zij tegenwoordig tijdens de zomerse barbecue dusdanig overlast te ondervinden van blaffende en keffende honden, dat een  beetje ambulance met sirene aan er niet eens meer bovenuit komt.

De worstjes trekken er krom van en de biefstuk slaat zwart uit. De kippenpoten smaken naar houtskool en sateetjes glippen ervan door het rooster. Daarenboven wordt men er dorstig van en dit, in combinatie met die tenenkrommende  kolere-herrie van  verkeer en honden verhit de gemoederen er dusdanig dat men alras  hond noch toeter meer hoort boven het burengekrakeel uit.

Vroegah was Krispijn één groot weiland, weet u. Je hoorde er eigenlijk niet zoveel. Een paar vogels, een verdwaalde kikker. Wie er niet bekend was, deed er verstandig aan op de paden te blijven als hij niet in de moerassige drab wilde zakken. Je kwam er geen kip tegen.

En nu dit allemaal. ’t Is me wat. Wat u?

Crispijn van Outgaerden
Stem van Oud-Krispijn 3, 2016

Columns uit wijkkrant De Stem van Krispijn

%d bloggers liken dit: